Upptäck fantastiska Baltikum!

Upptäck fantastiska Baltikum!

En resa till Baltikum innebär en spännande resa bakåt i tid och rum. Storslagna slott, medeltida fästningsmurar och välbevarade tinnar och torn pryder både landsbygd och storstad. Baltikum bjuder på ett fantastiskt kulturarv, vacker natur och imponerande arkitektur som årligen lockar tusentals resenärer till Östersjöregionens glittrande pärlor.

Spännande kultur

Baltikums huvudstäder Riga, Tallinn och Vilnius bjuder alla tre på mycket kultur och historia. Gamla stadskärnor med pittoreska kullerstensgränser och arkitektoniska pärlor i form av kyrkor, herrgårdar, slott och monument från 1200-talet är skäl nog att ta färjan över till Baltikum.

Välbevarande byggnader i renässans, barock och jugendstil trängs sida vid sida med moderna barer, restauranger, museer och spahotell som bjuder på kulinariska läckerheter i toppklass. De som väljer att åka på en weekendresa till Baltikum under juletid får inte missa julmarknaderna där ljuvliga dofter av glögg och lokala rätter i idylliska omgivningar lockar fram julkänslan hos de flesta.

Förtrollande natur

Baltikum beskrivs ofta som sjöarnas rike. Tusentals sjöar, bäckar och floder rinner genom ett vidsträckt landskap med växelvis milslånga stränder, urgamla skogar och böljande landsbygd. Det här är det perfekta resmålet för den aktive friluftsutövaren men också en lockande destination för badälskare.
Söker du äventyr i Baltikum erbjuder en del researrangörer både forsränning och kanotturer längs vackra floddalar och rusande forsar.  Det baltiska landskapet gör sig också perfekta för längre fotvandringar och naturutflykter genom majestätiska tallskogar och myrar. Här går det även att campa och plocka bär och svamp längs vägen.

Populära resmål i Baltikum

Baltikum har något för alla stilar och smaker. Är det shopping och nöjen du letar efter är Riga ett självklart kort med sin spännande blandning av medeltida historia och moderna storstadspuls. Här hittar du ett stort utbud av restauranger, barer, nattklubbar som har öppet långt in på småtimmarna.

Den som vill spendera sin semester på stranden har hundratals mil av kritvit sandstrand att välja mellan. Bara Palanga, Litauens populäraste badort, sträcker sig 10 km med storslagna sanddyner och kritvita stränder.

Hundratusentals naturälskare dras till Baltikum varje år för att utöva rafting, trekking och ta sig an de många vandringsleder som leder genom byar, över kullar och längs kustlandskap. Käsmuhalvön är känd för sin unika natur stenblock och klippblock från istiden. Öns höga kusten och låga stränder har gjort Käsmu till en populär ort för naturvandrare.

Bästa tiden att åka

Klimatet i större delarna av Baltikum liknar klimatet i de skandinaviska länderna. På sommaren är det behagligt varmt med temperaturer strax över 20 grader och i vintertid kan det vara några minusgrader.

Den bästa perioden att resa är från slutet på maj till slutet på augusti. Risken för regn ökar under höstperioden även om temperaturen fortfarande är runt 15 grader. Från december till mars är det som kallast.

Färjor till Baltikum

Funderar du på att boka en semesterresa till Baltikum? DFDS Seaways erbjuder avgångar flera dagar i veckan från Karlshamn till Klaipeda och från Kapellskär till Paldiski. Mer om kryssningar till Baltikum kan du läsa här.