Släpp in ljuset

Släpp in ljuset

Förster släpper in ljuset och ljuset behöver vi för att överleva. Under vintermånaderna ser vi knappt ljuset och därför är det viktigt med rätt fönster i huset för att man ska kunna njuta av ljuset så länge solen är uppe. Det finns några saker att tänka på när man väljer fönster till huset som kan förändra mycket i hushållet.

När det kommer till fönster så har du självklart storleken en stor betydelse men det kan vara lite olika beroende på vilket rum det handlar om. När man ska välja fönster till vardagsrummet, till exempel, tycker jag att man ska välja fönster som släpper in mycket ljus. Du kan hitta de dina fönster här.

Fönsterväggar får huset att kännas större

Det finns fönster som går från golv till tak som jag tycker väldigt mycket om. Många nya hushåll har idag även fönsterväggar som inte bara släpper in mycket ljus, men som också får huset att kännas mycket större. Det som kan bli lite klurigt kan bli under sommarhalvåret när man, till exempel, vill se på tv och det är väldigt ljust i rummet. Som tur är finns det superbra gardiner eller draperier som man kan köpa för att mörklägga när det behövs.

En annan sak som man måste ha med i beräkningen är hur bra fönstren isolerar. Det finns nämligen fönster som släpper igenom väldigt mycket kyla vilket kan bli ett stort problem under vintern, framför allt om man valt stora fönster till, till exempel, vardagsrummet. Se till att du pratar med en expert när du ska välja fönster som vet exakt vad som krävs för just ditt hus.

Fönster i badrummet

I badrummet är det många människor som väljer att köpa fönster med frostat glas för att det inte ska vara så stor insyn. Jag själv väljer mycket hellre ett avlångt fönster som placeras högt upp på väggen så att man inte ser in.

Jag tycker nämligen att de frostade glaset ger ett märkligt ljus. Köper man ett långsmalt fönster som man placerar högt upp på väggen så slipper man insynen men man får fortfarande det där härliga naturliga ljuset.

Två fönster i varje rum

Självklart ser alla hus olika ut, men jag skulle i alla fall rekommendera, om man har möjlighet, att man sätter in minst två fönster i varje rum. Glöm inte att ett av de fönstren måste kunna gå att öppna då det räknas som en av utrymningsvägarna vid eventuell brand. Sen är det ju självklart lättare att tvätta fönstren om de går att öppna och även att vända.

I många hushåll är hallen väldigt mörk eftersom man kanske inte tänker på att sätta in fönster när det ändå ska finnas en dörr där. Många hushåll idag sätter in två avlånga fönster i hallen, ett på varje sida av ytterdörren. Detta ger hallen mycket mer ljus och liv.

Missa inta dagsljuset

Tänk på att vi bor i Sverige och vi missar mycket av dagsljuset under vinterhalvåret. Förebygg eventuell vinterdepression med hjälp av ditt ljusfyllda hus. Även om det kan bli väldigt ljust under sommaren som kan man alltid täcka fönstren, men se till att prioritera ljuset.