Resa med barn – smidigt med rätt planering

Resa med barn – smidigt med rätt planering

Att resa med barn kan vara som att resa med ett gäng yra höns på semester, oavsett om det är dina egna barn eller någon annans. Att ta hänsyn till barn på semestern innebär mer än att sätta på en cd full med popmusik och göra toalettstopp längs vägen. I denna artikel tänker vi nämna några saker som du bör tänka på om du ska ut och resa med barn.

Var inte tidsoptimist eller för spontan med barn

Det bästa du kan gör om du reser med mindre barn, oavsett om du är på flygplatsen, på sightseeing eller när ni tar er från A till B, är att räkna med den extra tid det kommer att ta. Småbarn älskar nämligen att upptäcka och bryr sig inte särskilt mycket om den extra tid det kommer att ta som kan påverka resan tidsmässigt. Därför är det bäst att komma iväg i god tid när ni ska ut och resa.

Tanken och drömmen att ta dagen som den kommer på semestern, och bestämma från dag till dag var man ska bo, känns väldigt romantisk och fri. Det kanske fungerade bra innan du fick barn, men när du har bildat familj, är denna tanke något orealistisk. I alla fall om man vill undvika stress och skrikiga barn. Spontanitet i resandet är en trevlig vision, men det bästa är alltså att boka i förväg. Det brukar vara det bästa alternativet i slutändan. För vem vill anlända sent på kvällen till en fullbokad camping eller hotell, medan trötta och hungriga barn smälter bort i baksätet. Det blir helt klart en dålig start på semestern.

Fånga barnens intresse

Det är viktigt att hålla uppe barnens intresse när man är ute på resa och på sightseeing. Därför kan det vara en bra idé att ge dem en kamera som uppmuntrar dem till att ta bilder på det som intresserar dem. Detta kan vara roligt att titta på tillsammans och du kommer säkert bli överraskad av vad som intresserar dina barn.

Förbered med rätt kläder och utrusning

Ett enkelt råd är att vara förberedd på klimatet. Om barnen har kläder efter väder, och för den rätta terrängen, kommer de anpassa sig lättare och faktiskt njuta mer av semesterresemålet. Tänk också på att barn är mycket känsliga för solens strålar. Därför är det viktigt att ta på barnen rätt kläder, hatt och solglasögon. Det räcker inte bara med solkräm. Med andra ord är det bra om du läser på och förbereder dig noga innan ni ska ut och resa. Kanske behöver du handla nya saker. Detta gäller naturligtvis inte bara för solresor, utan även för vinterresor. På vintern behöver barnen extra varma kläder och gärna ett underställ närmast huden. Barn är mer känsliga för kyla än oss vuxna, så här gäller det att vara riktigt noga och uppmärksam.

Om ditt barn är inne i en fas av potträning, kan det kännas svårt att ge sig ut på en långresa. För vem vill släpa med sig en potta på flygplanet? När man reser med barn har man oftast tillräckligt med handbagage. Dessutom måste man ha med sig flera extra ombyten, eftersom det lätt kan hända en ’olycka’. Även om barnen är inne i denna potträningsfas, rekommenderas varmt att ta på dem byxblöjor, så du enkelt kan gå till toaletten och byta när det behövs. En annan viktig sak att tänka på är att ta med sig desinficerande våtservetter och handdesinfektion. Detta gör det lättare att hålla borta bakterierna och om ni till exempel går till en restaurang som inte prioriterar hygien på bästa sätt, kan ni enkelt rengöra besticken innan ni ska äta.

Det kan naturligtvis vara svårt att undvika bakterier och virus i alla lägen. Ibland blir barnen helt enkelt sjuka ändå. Därför är det viktigt att förbereda för eventuell sjukdom, med de rätta medicinerna. Det finns säkert bra medicin på plats, men det kan kännas skönt att veta vad precis man stoppar i sina barn. I en del länder använder de starkare mediciner än vad som är tillåtet i Sverige. Bäst att helt enkelt ta det säkra före det osäkra!

Bra tidsfördriv på flygplanet

Att barn har svårt att sitta stilla längre stunder är inget nytt. Med bil kan det vara okej om barnen har kli i benen, eftersom man själv kan bestämma när man ska stanna och ta en paus. Om man däremot ska sitta stilla i ett flygplan i flera timmar, kan det kännas som en evighet om barnen börja skrika och blir otåliga. Dessutom har man inte bara sig själv att ta hänsyn till, det finns många andra passagerare som kanske blir trötta och irriterade på högljudda barn. Därför är det tur att det finns några enkla knep att ta till.

Först ska du se till att du har laddat ner några barnvänliga appar på din mobil, så barnen kan underhålla sig själva. Dessutom tar det inte någon extra plats, som leksaker oftast gör. Barn tycker även om att rita, men istället för att ta med sig massa pennor som lätt kommer att tappas på golvet och försvinna, kan det vara bra att ta med sig en rittavla. Med en rittavla kan barnen rita vad de vill och sedan kan man enkelt sudda och börja om med något nytt. Man får dock inte glömma bort att ta med några gamla hederliga böcker på flygresan. För inget är väl så mysigt som att läsa en bra barnbok tillsammans med ditt barn. I bästa fall kanske ditt barn till och med somnar, och sover gott en stund, medan flygplanet tar er till slutdestinationen. I dagens moderna flygplan har de flesta även inbyggda tv-skärmar med ett antal filmer, som också kan få timmarna att gå. Tänk också på att inte ge barnen för många sötsaker. Om du inte vill ha barn som är fulla av energi och som springer runt i flygplansgångarna, så klart!

Ta bussen eller tåget

När man har kommit fram till sin slutdestination kan det vara bra om man har transportmedel för att ta sig till olika sevärdheter och utflyktsmål. Om man är ute på bilsemester är det så klart mest vanligt att man använder sin egna bil för att ta sig runt och upptäcka saker. Om man istället har flugit kan det vara frestande att hyra bil, men gör inte det! Barn älskar verkligen att åka buss, tåg och tunnelbana. För barn blir detta en rolig del av resan. Barn tycker det är spännande och för dem blir det en sevärdhet i sig.

Låt barnen dokumentera minnen

Om man reser mycket som liten kan det vara svårt att komma ihåg var man har varit eller vad man har gjort när man blir vuxen. Uppmuntra därför dina barn att föra resedagbok. Detta gäller först och främst barn som kan skriva, men även mindre barn kan rita bilder eller klippa och klistra från broschyrer och tidningar. Barnen kan också samla på vykort från alla destinationer de reser till och sedan sätta in i ett fotoalbum. Barn älskar att samla på saker, och tänk vad roligt det blir för barnen att titta tillbaka på dessa bilder eller berättelser, när de är vuxna.

Med dessa råd i åtanke kommer ni säkerligen få en bra semester med barnen. Det krävs lite planering och tanke bakom, men låt inte det avskräcka er. Med rätt vilja, utrusning och förberedelser kommer semestern med barnen bli fantastisk. En sak bara: Glöm för allt i världen inte passen!