Inred ett hemmakontor där barnen får plats

Inred ett hemmakontor där barnen får plats

Det blir allt vanligare att fler och fler arbetar hemifrån. För att kunna vara lika effektiv hemma som på kontoret behöver man ett utrymme där du kan känna lugn och ro, och som kanske även kan kombineras med att dina barn får plats. Här kan du läsa mer om hur du på bästa sätt inreder ett hemmakontor barnvänligt!

Att arbeta hemifrån har många fördelar. Du får bättre balans i livet och kan umgås mer med din familj, du slipper bilköer och sparar därmed en hel del onödig tid. En del kanske föredrar att sitta med sin bärbara dator i knäet i soffan, men för att kunna arbeta koncentrerat och effektivt är det bra att ha en särskild arbetsplats.

Leta inspiration

När du har bestämt dig för att inreda ditt hemmakontor kan du börja med att leta inspiration i tidningar eller på nätet. Pinterest har många fina exempel på hur du kan inreda. Tänk dock på att inspiration på nätet och i inredningstidningar inte alltid är gjorda för att rymma en 50-timmars arbetsvecka. Små vintage skrivbord rymmer förmodligen inte dina projektfiler och även om en del tycker om starka färger kan du bli irriterad av att titta på en hel vägg med eldig röd färg ovanför din dator, även om det ser bra ut på ett fotografi i en tidning.

Tänk på att din del av rummet först och främst ska fungera praktiskt. Däremot kan du inreda barnens del lite mer fantasirikt. Barn tycker om färg och lekfull inredning, så här kan du spinna loss ordentligt. Kombinera gärna olika idéer med varandra.

Lys upp ditt arbetsrum

Det är oerhört viktigt att ha rätt belysning i ditt arbetsrum. Även om du har mycket naturligt ljus i rummet behöver du också andra ljuskällor för de mörkare timmarna på dagen. Utan rätt belysning blir du trött och tappar lättare fokus. Inreder du dessutom ett kontor för både dig och dina barn bör du tänka på att hitta lampor som passar för olika åldrar, men som ändå går att kombinera med varandra. På Lampemesteren hittar du många snygga och lekfulla designlampor, som passar för både vuxna och barn. Besök hemsidan här.

Var kreativ med förvaring

Arkivskåp är kanske inte de mest attraktiva möblerna, men hur det än är måste du få plats med alla dina papper och dokument. Detsamma gäller även för förvaring av barnens ritpapper, pennor och pärmar. Att var sak har sin plats är viktigt för inspiration och effektivitet.

Vägghyllor kan vara en bra idé, eftersom dessa hyllor inte tar upp någon golvyta. Vägghyllor kan du dessutom anpassa efter höjd, vilket gör det lätt för barnen att nå, samtidigt som du kan förvara dina viktiga dokument tryggt och säkert högre upp.

Om du hellre vill ha bokhyllor kan det vara smart att inreda en garderob som bokhylla. Då har du även en möjlighet att stänga dörren och dölja dina pärmar och papper. Det kan också vara en idé att låta din skrivare stå på en hylla i en rymlig garderob, så du kan dölja den bakom en dörr. Moderna kontor har även en del sladdar, så för att slippa sladdar huller om buller kan det vara bra att ha strömlister. På det viset skapar du en lugn arbetsplats utan ordning. Barnens papper och tillbehör kan du förvara i snygga tygklädda boxar med lock. Dessa boxar är både praktiska och fina inredningsdetaljer.

Glöm inte heller att det är viktigt att det finns en papperskorg för skräp där du kan slänga gamla anteckningar och där barnen kan kasta teckningar som de inte är nöjda med. Hitta en papperskorg här.

Kombinerad inredning

Även om din arbetsplats och ditt skrivbord är till för aktivt arbete, kan du behöva en lite mer bekväm hörna för att tänka eller läsa. Om du dessutom delar ditt hemmakontor med dina barn, kan det vara bra att ha en plats där ni kan andas ut och mysa på. Ta en paus mellan varven och mys ihop med dina barn.

Ett bra hemmakontor som även passar barnen har en fin och skön soffa eller fåtölj och gärna en fotpall, som du kan lägga upp dina fötter på. Ha gärna ett litet sidobord bredvid för ditt kaffe eller för barnens saftglas. Som en extra mysig detalj kan du ha en pläd och en kudde om ni vill vila en stund. Ibland kan det vara värt att ta en powernap för att sedan få mer energi att arbeta vidare.

Glöm inte att ditt hemmakontor behöver liv. En kontorsmiljö är ofta lite stel och opersonlig. Ta därför in lite gröna växter i fina krukor. Inomhusluften blir bättre och gröna växter brukar i allmänhet göra människor glada. Kanske kan du be barnen sköta växterna?

Tänk ergonomiskt

Det är viktigt att anpassa hemmakontoret efter personerna som vistas där. Om du vill kombinera ditt hemmakontor tillsammans med dina barn är det extra viktigt att tänka ergonomiskt, eftersom ni är olika långa. Det finns många skrivbord och stolar som är anpassade för barn. Annars kan du välja bord och stolar som är höj- och sänkbara. Detta kan vara särskilt bra om du har barn i olika åldrar och som alla vill använda kontorsutrymmet.

När det gäller din egen arbetsplats på hemmakontoret bör du tänka att din datorskärm ska vara i ögonhöjd eller lite nedanför. Placera ditt tangentbord så att dina underarmar är parallella med golvet. Justera din stol så att dina fötter ligger fast eller vilar på något, så som golv eller ett fotstöd om du är kort. Se till att din kontorsstol är skön, annars kommer det att ta emot att sätta sig och arbeta.

Ergonomi är A och O för att få en hållbar arbetsplats och minska skador på rygg, axlar och nacke. Glöm inte heller bort barnen. Redan i tidig ålder är det viktigt att sitta korrekt och skönt.

Med en bra kombination av professionalitet och lekfullhet kan du skapa ett perfekt hemmakontor för dig och barnen. På det viset blir det roligare att arbeta hemifrån. Du behöver heller aldrig få lika dåligt samvete om du måste jobba över, eftersom barnen alltid finns i närheten.