Förberedelser inför studentexamen

Förberedelser inför studentexamen

Studentskivan är nog en av våra allra mest firade perioder i livet. Här står en ny fas i livet runt hörnet och den gamla skoltiden är över och avklarad. Dags att gå vidare och börja samla på nya erfarenheter och upplevelser som kan tänkas uppstå.

Studenttiden är en av mest spännande tider man kan tänka sig med vänner och aktiviteter igång. Det kan te sig som ett stort projekt att arrangera en studentskiva. Genom att skapa de bästa förutsättningarna för en härlig fest krävs en del överordnad planläggning och så kan studentskivan komma att njutas fullt ut genom gott sällskap.

Vi har delat upp det i fyra etapper så att det blir lättare att överblicka de olika passagerna. Först och främst skall själva utropet firas ordentligt och översvallas av blommor och andra presenter på skolgården, under tiden som studenten firar med sina klasskompisar på flaket så förbereds maten och att ta emot gästerna därhemma eller var man nu kan tänkas fira sin student. Middagen med dryck och tal har sin plats och för att så småning om övergå till musik och dans.

Plats på skolgården – blommor och presenter

Efter närmare bestämt tolv år i skolan, med allt från ansträngande lektioner, till läxor och prov så är det dags för eleverna att springa ut på skolgården med studentmössa och glädjerop. Besök CL Seifert här för den klassiska studentmössa.

Ute på skolgården väntar spänt familj och vänner med blommor och presenter. Varför inte ge bort en upplevelse eller en tech-pryl? Det finns de företag som är helt specialiserade på denna typen av presenter och som inte kostar en förmögenhet.

Kolla in det stora internationella företaget presenter.se för inspiration. Hur som helst är din familjemedlem som tar studenten värd det absolut bästa. Vem minns inte sin student med just denna känsla av glädje och frihet på samma gång. Se till att fixa ett helt flak tillsammans med klasskompisarna med dekoration och musikanläggning, eller varför inte köra hem i ett annat påhittigt fordon.

Förut kallades studenten för mogenhetsexamen mellan år 1878 och 1905. Namnet studentexamen kom till då man var tvungen att avlägga en examen på studentdagen. Examen var av både muntlig och skriftlig karaktär. Klarade man den fick man bära sin studentmössa och springa ut på skolgården för att firas av släkt och vänner. Om man däremot misslyckades fick man gå ut bakvägen. Denna form avskaffade man dock 1968 och tur var väl det.

Att ta emot gästerna

Väl på plats för festen är det hög tid att ta emot gäster, nära och kära. Se till och var ett litet gäng som mottar presenter, blommor och andra godsaker från gästerna. På samma gång kan det vara smart att ha en välkomst drink att bjuda på, som skapar en skön stämning där alla känner sig hemma, och har någon att prata med.

Under tiden förbereds middag med alla dess rätter och drycker. Ta hjälp av vänner och familj så att ni är ett annat gäng som fixar med denna del av studentskivan. Ju fler som hjälper till desto enklare och smidigare kommer ni komma till bords. Väl tills bords kanske ni eller andra har förberett ett tal till den firande studenten.

Ett studenttal kan hållas av alla som känner studenten, så som föräldrar, mor- och farföräldrar, syskon, studiekamrater, lärare och vänner eller andra som har sett henne eller honom anstränga sig med sina studier.

Under middagen är det perfekta tillfället för kortare tal till studenten. Är det många som vill ställa sig upp och tala under måltiden kan en toastmaster eller toastmadame vara lämpligt att utse. Talaren ska önska studenten välgång och lycka och helst vara kort och positivt. Har studieresultaten varit goda kan detta uppmärksammas.

Den goda maten

En viktig del av förberedelserna är såklart middagen och den mat som ni önskar att bjuda på. Här finns massor av inspiration att hämta. Kanske ni till och med har valt att beställa catering firma som ordnar det mesta i denna vägen.

Ett smart sätt att dela upp kvällen på kan vara att redan vid ankomsten ha en buffé på plats med plockmat i form av charkisar, ostar, röror och bröd. Tillsammans med vin och annan god dryck får gästerna ett varmt välkomnande och kan ta för sig som det passar. Det gör det också mer flexibelt med förberedelserna. Gäster kommer och går på denna tidpunkt och passar på att få en liten snack.

Lite senare framåt kvällen kan de resterande gäster, familj och vänner, sitta ner och få sig en varmrätt tillsammans med dryck och följt av kaffe och något sött. Plockmaten är enkel att förbereda och kan göras dagarna innan. Oftast blir goda röror som hummus och tapenade bara godare ju längre det står.

Varmrätten som kan vara en god paj eller lasagne kan också lagas tidigare under dagen och blott behöver värmas upp inför kvällens sittande middag. Det är fräscht och gott med en sallad som komplement till både paj och lasagne.

Musik och mingel

Musiken och festen är kanske det viktigaste på hela studentskivan. Ta hjälp av en DJ eller fråga en kompis om denne inte kan fixa en spellista och stå för kvällens musik.

Här är det viktigt att tänka musik som känns aktuell men som samtidigt fungerar för alla åldrar. Kanske du vill hyra in ett helt band och ha live musik. Kanske någon i din bekantskapskrets känner någon som känner någon som gärna ställer upp för en extra peng.

Lika viktigt som musiken är nog också planläggningen av mötesplatser. Se till att skapa små mötesplatser där det finns möjlighet för småprat mellan gäster som kanske inte känner varandra men som ändå får möjlighet till en liten small talk. Ett sätt kan vara att placera tallrikar och glas på ett ställe och maten på ett annat. Allt för att skapa oforcerade samtal. Det är en konst att få gästerna till att känna sig avslappnade och hemma, men ibland krävs mest lite smarta förberedelser, och så sköter sig snacket och festen av sig själv. Det mesta händer när det händer och kan inte kontrolleras. Se till och själv ta en paus då och då!