Europas 15 bästa restauranger

Europas 15 bästa restauranger

Sugen på en riktig smakresa i länder som inte ligger alltför långt borta? Här listar vi de 15 bästa restaurangerna i Europa. Här är det fina middagar som gäller, som får smaklökarna att kittlas med sensationer av stjärnkvalitet! Listan kommer från Tripadvisor 2016 och baserar sig på resenärernas egna betyg.

Nummer 1 – Martin Berasategui i Lasarte, Spanien

Martin Berasategui ägs av en kock med samma namn. Han har fått totalt åtta Michelinstjärnor, vilket är mer än någon annan spansk kock. Restaurangen serverar spanska rätter och har flera gånger varit med på Restaurants lista över världens 50 bästa restauranger.

Nummer 2 – Maison Lameloise i Chagny, Frankrike

Maison Lameloise (vanligen bara Lameloise) har betygsatts i Michelinguiden sedan 1926 och tillhör sedan 2007 de trestjärniga restaurangerna. Maison Lameloise erbjuder rätter från det lokala burgundiska köket.

Nummer 3 – L’Auberge de l’Ill i Illhaeusern, Frankrike

Ännu en fransk favorit är L’Auberge de l’Ill som är en av de äldsta 3-stjärniga restaurangerna. Här serveras traditionell fransk mat av högsta kvalitet.

Nummer 4 – Belmond Le Manoir aux Quat’Saisons i Great Milton, Storbritannien

Denna lyxrestaurang med ett namn som betyder ”de fyra årstidernas herrgård” ligger i Great Milton i Oxfordshire i England. Den har två Michelinstjärnor samt betyget 9 av 10 i engelska The Good Food Guide. Restaurangens cuisine är fransk samt brittisk och har sin egen trädgård där rätternas grönsaker odlas.

Nummer 5 – Ristorante Don Alfonso 1890 i Sant’Agata, Italien

Denna italienska pärla drivs av familjen Laccarino och är placerad i hjärtat av Sant’Agata. Här erbjuds rätter från Medelhavet och service i världsklass. Restaurangen har två Michelinstjärnor.

Nummer 6 – The Waterside Inn i Bray, Storbritannien

2010 blev The Waterside Inn den första restaurangen utanför Frankrike som fick en tredje Michelinstjärna på 25 år. Restaurangen har funnits sedan 1972 och öppnades av bröderna Roux efter deras framgångar med Le Gavroche. Maten som serveras kommer från det franska köket.

Nummer 7 – Adam’s i Birminghamn, Storbritannien

Denna restaurang på Waterloo Street i Birmingham är en elegant och prisbelönt inrättning med rätter från det brittiska köket. Restaurangen har en Michelinstjärna och lovordas för sina ingredienser av högsta kvalitet och sina rätter med distinkta smaker.

Nummer 8 – Azurmendi Gastronomico i Larrabetzu, Spanien

En restaurang i lantlig miljö och med en fantastisk utsikt hittar du i Azurmendi Gastronomico. Här lagas spanska rätter med både miljö- och smakmedvetenhet. Restaurangen har belönats med tre Michelinstjärnor.

Nummer 9 – Auberge du Vert Mont i Boeschepe, Frankrike

Florent Ladeyn deltog 2012 i franska Top Chefs final. Sedan dess återfinns han i den enkla familjerestaurangen Auberge du Vert Mont. Restaurangen har belönats med en Michelinstjärna och serverar fransk mat som är omsorgsfullt tillagad med härliga smaker.

Nummer 10 – El Celler de Can Roca i Giorona, Spanien

El Celler de Can Roca öppnades av fyra bröder 1986 och har idag tre Michelin-stjärnor. 2015 utsågs restaurangen till den bästa i världen på den åtråvärda ”The World’s 50 Best Restaurants”.

Nummer 11 – Da Vittorio i Brusaporto, Italien

På elfte plats hittar vi ännu en trestjärnig restaurang i Michelin-guiden. Här serveras underbara skaldjursrätter, trots att restaurangen faktiskt är belägen vid berget Val Cavallinas fot.

Nummer 12 – Funky Gourmet i Aten, Grekland

En tvåstjärnig restaurang, enligt Michelins guide, som ligger i ett charmigt neoklassiskt hus i centrala Aten. Rätterna beskrivs som innovativa och vällagade och bjuder på en del ovanliga, men genomtänkta kombinationer.

Nummer 13 – The Fat Duck i Bray, Storbritannien

The Fat Duck drivs av kocken Heston Blumenthal och har blivit utsedd till världens bästa restaurang 2005. Den har även hamnat på andra och tredje plats flera gånger. Här lagas modern brittisk mat med en matlagningsfilosofi som lägger fokus på molekylär gastronomi.

Nummer 14 – Epicure i Paris, Frankrike

Ännu en fransk stolthet med tre Michelinstjärnor. Restaurangen hyllas bland annat för sina exemplariska ingredienser och den konstnärliga matlagningen.

Nummer 15 – The Three Chimneys i Colbost, Storbritannien

En av Skottlands mest kända restauranger hittar du i en 100 år gammal stuga av sten. Restaurangen är mysig, upplyst av stearinljus och serverar lokala rätter från såväl hav som land.