Det moderna vardagsrummet

Det moderna vardagsrummet

Vardagsrummet utgör hemmets hjärta och själ. Här kan du koppla av efter en tuff dag på jobbet, se en bra film tillsammans med familjen, bjuda in gästerna till underhållning efter middagen och mycket annat. Ett rum som utgör en så pass central del av ett hem är värt att investera i för att göra det extra vackert och trivsamt. Några nyckelord för det moderna vardagsrummet idag är svart, vitt och grått, fönster som ger rikligt med ljusinsläpp och gröna växter. För den som vill skapa ett lite varmare intryck är även brunt och tränyanser färger som kan prägla det moderna vardagsrummet.

Inred med sittytor

Hur du kan möblera ditt vardagsrum beror förstås på vilken yta du har att röra dig på. Är det ett rymligt rum är det populärt med stora sektionssoffor i enkla färger och för ett extra inbjudande intryck kan du lägga till en eller två fåtöljer och kanske en gungstol. Skapa en plats där du och dina gäster kan sitta som vardagsrummets centrala del och låt detta bli till scenens medelpunkt, runt vilken du skapar resten av dekorationen för rummet.

För mindre och lite mer blygsamma ytor, där större soffor och möblemang inte får plats, kan du fundera på att sätta in moderna bänkar och låga pallar för att skapa fler sittplatser. Möblerna är inte bara funktionella, utan blir till en utmärkt plats för konversationer om allt mellan himmel och jord.

Mixa och matcha sittytorna med soff- och sidobord, så fyller vardagsrummet sin funktion. Det är förstås vanligt med vardagsrum där soffor och andra sittytor är fokuserade runt en TV-skärm. Det bästa av allt är då om man kan försöka anpassa rummet att passa både som TV- och som sällskapsrum, idealt bara genom att flytta några enstaka möbler. Komplettera rummets funktionalitet genom att lägga till de möbler du behöver för att förvara dina böcker, filmer, högtalare med mera.

Gör vardagsrummet till ditt eget

Den sista och kanske viktigaste biten innan du har ditt perfekta vardagsrum är att hitta detaljerna som gör det personligt. Som nämnt i artikelns början är det moderna vardagsrummet oftast sparsamt när det gäller färger och personligheten kommer då mest fram i de små detaljerna. Dekorera sofforna med kuddar och filtar med de färgstänk som just du tycker om. Placera växter och ljusstakar med desamma på tomma ytor, häng upp tavlor och foton och lägg, om du vill, mattor på golvet och häng gardiner för fönstren.

(Observera att om du vill ha ett bra lyssningsrum för exempelvis hemmabio eller musik är det bra med mycket mjuka material, så spara inte på kuddar, filtar, mattor och gardiner.)

Hitta inspiration

Är du osäker på vilken stil du gillar? Kanske är du inte alls sugen på den kala och stilrena trenden? Ingen fara! Det finns gott om dekorationstips, även för den som exempelvis vill skapa ett bohemiskt, färgsprakande rum. Kika till exempel in på Styleroom, Hemnet eller Googles bildsök så hittar du tusentals bilder på vardagsrum som du kan låta dig inspireras av! Kanske hittar du inspiration i 70-talet med sina pråliga tapeter, varma ljussken och hemtrevliga myshörnor, 80-talets skinnsoffor och glasbord eller 90-talets tapetbårder och träankor. Det finns i princip lika många inredningsstilar som det finns personligheter och bara fantasin sätter gränserna!