Dags att åka på Kryssning

Dags att åka på Kryssning

Alla drömmer vi väl om att åka på en lyxkryssning någon gång i livet? Till skillnad från vad många tror behöver det inte alls vara dyrt att åka på kryssning. Många rederier erbjuder billiga kryssningar, både till Östersjön och Medelhavet. Här får du tips på var de bästa kryssningarna finns och vad man ska tänka på innan man bokar en kryssning.

Vad kostar det att åka på kryssning?

Att åka på semester är förstås till stor del en kostnadsfråga. En stark fördel med att åka på kryssning är att det mesta är inkluderat i priset. Du behöver alltså inte tänka på utgifter för mat, utflykter, aktiviteter, eller bekymra dig om att ha tillräckligt med fickpengar.

Men att säga exakt vad en kryssning kostar är lite klurigt. Vart hade du tänkt dig åka? Vilket rederi vill du åka med? Vilken typ av service letar du efter? Hur många dagar vill du spendera till sjöss?

Fartygets standard är grundläggande för hur mycket kryssningen kommer att kosta, likaså vad som ingår i priset. När du väljer att kryssa påverkar förstås också. Det blir såklart billigare att kryssa under lågsäsong, men kanske inte riktigt lika kul om det också råkar vara mitt under en regnperiod.

Det finns sätt att boka en billigare kryssning, vare sig du vill åka till Karibien eller Medelhavet. Paket med flyg och kryssning i priset är något många researrangörer erbjuder. Det kan visa sig vara billigare än att bara boka kryssningen och det är definitivt ett bekvämt sätt att resa. Men dubbelkolla priset för flyget, det händer att man upptäcker att flygbiljetten faktiskt är billigare att boka separat.

De bästa fartygen

Det råder stor skillnad mellan olika rederier och kryssningsfartyg. De bästa fartygen är de som kan erbjuda bästa möjliga service i förhållande till din resesituation. Reser du med små barn är DFDS, Viking Line eller Royal Caribbean Cruise Line bra alternativ med massor av aktiviteter för barn i alla åldrar.

Vill du istället åka på en kryssning med partnern passar förmodligen Royal Caribbeans Silversea Cruises bättre. Viking Lines Cinderella fartyg är kanske det ultimata kryssningsfartyget för party med vänner.

Stora fartyg kan förstås erbjuda ett desto bredare utbud av barer, restauranger och nöjen. Fartyget blir då höjdpunkten i din resa. Samtidigt kan inte stora fartyg lägga till överallt. Mindre fartyg ger möjlighet till flera stopp, vilket är extra roligt om du har ställt  in dig på en kryssning med mycket island-hopping i Medelhavet eller Karibien. Mindre fartyg kan också erbjuda en mer exklusiv service, men tar då också rejält betalt för det.

Den bästa hytten

På de riktigt stora fartygen kan man hitta upp till 50 olika hyttkategorier med plats för närmare 6000 passagerare. Det finns alltså mycket att välja mellan. De vanligaste hyttklasserna är:

Hytt med eller utan havsutsikt

Hytt med eller utan balkong

Lyxsvit

De flesta fartygen har också barnanpassade hytter med flera mindre sovplatser.

De billigaste hytterna är förstås de utan havsutsikt men planerar du att spendera större delen av tiden uppe på däck kanske det inte spelar så stor roll. Vill du satsa på en lite lyxigare hytt gäller det att skynda eftersom lyxhytterna alltid är de första att bli fullbokade.

Att tänka på

Det fina med att kryssa är att du som passagerare inte har så värst mycket att tänka på. Trots det finns det en del saker att ha i minnet om man vill undvika att kryssningen förvandlas till en mindre trevlig upplevelse.

Boka gärna flyget till dagen innan avgångsdatumet. På så sätt minimerar du risken att missa fartyget om flyget skulle vara försenat. Tänk på att du måste visa upp passet när du går ombord. Har du packat ner passet i den incheckade väskan kan du vägras påstigning.

Är det en Karibienkryssning du siktat dig in på gäller det att vara lite extra noga med resehandlingarna. Passet måste vara maskinläsbart och giltigt i minst sex månader efter hemresedatumet. Svenskar behöver inget visum för att resa till USA (där de flesta Karibienkryssningarna startar) men det krävs ändå ett resetillstånd, sk. ESTA. Det ansöker du enkelt om på nätet, senast 72 timmar för resan.

Glöm inte att registrera kredit- eller kontokortet! Vid incheckningen är det vanligt att du blir tillfrågad om du vill koppla kortet till ditt bokningskonto. Väljer du att göra det slipper du stå i kö sista dagen för att betala dina inköp eftersom kostnaderna dras automatiskt från ditt kort.

Förboka restauranger och shows, annars är det risk att du blir utan eller tvingas äta på en mindre populär restaurang. Ta reda på vilka bokningsrutinerna är och fråga gärna om det tillkommer extra avgifter i samband med bokningen.

Kryssa i nordiska hav

Funderar du på att ta en kryssning i närliggande vatten? DFDS Seaways erbjuder härliga kryssningar mellan Oslo och Köpenhamn. Läs mer om DFDS nordiska kryssningar här.