Alla kan bli en mästerkock

Alla kan bli en mästerkock

När du har ett recept på en god maträtt, se till att läsa det ordentligt innan du börjar med matlagningen. Recepten har ofta olika tider att passa eller kräver en viss utrustning, som kanske inte är uppenbart efter en snabb överblick på ingredienserna.

Var väl förberedd

Även om receptet inte innehåller några överraskningar, är det alltid bra att få läget under kontroll innan du börjar. Tänk på att förbereda vad du kan, eftersom att det kan bli för mycket att göra allt på en och samma gång. Ska du till exempel laga pannkakor till mysfrukosten?

Blanda då ihop de torra ingredienserna kvällen innan och lägg de i en plastpåse. På kockspråk kallas detta mise en place, som är ett franskt uttryck och betyder ”allt på plats”, och går ut på att man förbereder och organiserar ingredienser och redskap. Har du till exempel tänkt att göra en god sallad?

Tvätta och dela bladen så att din basingrediens finns i kylskåpet redo för att användas. Det kommer att kännas mycket lättare att laga mat om du är väl förberedd och du får tid över till annat. Även om du har intresse för matlagning, kan det vara skönt att ibland slappna av och läsa en bra bok, träna eller spela överallt med ComeOn.

Smaka på maten

Ett vanligt misstag bland nya kockar är att man glömmer att smaka på maten under tiden man lagar den. Provsmakning är egentligen A och O. Även erfarna kockar, som har både skicklighet och intuition i köket, måste se till att de får till den rätta kryddningen eller sältan. Ett stort nybörjarfel många gör är att de saltar för lite. Salt förhöjer smaken och behövs för att göra måltiden komplett.

Ta den tid du behöver och ha tålamod. Ibland måste du vänta på att vattnet ska koka eller att pannan ska få den rätta värmen. Försök inte att skynda på saker och ting. Dina smaklökar kommer att tacka dig om du håller lugnet och tålamodet.

Det kan också vara svårt att veta när man exakt ska följa receptet eller när man själv kan sväva ut för att få till den perfekta rätten. Oftast kan man tänka att i matlagning är reglerna inte så strikta. Där kan man pröva sig fram och bolla lite med ingredienserna och vara modig. Däremot i bakning är det viktigt, och ett måste att vara mer exakt, eftersom bakning är en kemisk process, där alla ingredienser jobbar tillsammans för att åstadkomma ett perfekt resultat.

Tänk också på att inte överfylla din panna. Stek till exempel inte för många kycklingfiléer på en och samma gång. Detta resulterar ofta i att maten blir kokt istället för stekt. Ge din mat utrymme och laga maten i omgångar. På det viset kommer din mat få den rätta strukturen.

Less is more

Kvaliteten på maten framstår bättre genom ett kräset urval än genom vräkighet, med andra ord ”less is more”. Många rätter har både många ingredienser och komplicerade matlagningsmetoder. Som nybörjarkock är det bättre att ge sig på det enkla och försöka göra det så bra som möjligt. Ta till exempel en god köttbit.

Försök att grilla eller steka den till perfektion. Det är minst lika imponerande, än om du ger dig på en komplicerad fransk gryta. Det här med enkelhet går också hand i hand med kvaliteten på de livsmedel du använder. Köp hellre en mindre, och gärna ekologisk, köttbit av bra kvalitet, än en stor bit av billigt kött. Med bra råvaror har du också större chans att lyckas i köket.

Detta gäller ofta även för redskapen du använder. Köp hellre ett par bra knivar, än tio dåliga och slöa knivar. Förmodligen kostar de mer, men i slutändan kan det vara värt det. Kvalitet brukar hålla längre än budgetalternativ.

Ha en bra målsättning

Att försöka behärska allt på en gång kan vara överväldigande, så tänk ut vad du vill uppnå och försök bli ett proffs på just dessa moment. Träna så mycket du kan. Några förslag som är tacksamma att träna på kan vara: ägg i olika former, pasta, kött och sufflé. Att få koll på vissa tekniker kan vara en bra grund att stå på. Öva på att hacka grönsaker på ett effektivt sätt, lär dig om olika såser och vilka livsmedel som tillhör de olika säsongerna. Basera din meny på vad som är i säsong. Det är en bra grund för att lyckas med din maträtt. Säsongens livsmedel både smakar bättre och ser bättre ut på tallriken. Det finns många olika saker att lära sig, så du lär aldrig få tråkigt. Erfarna kockar blir heller aldrig helt fullärda och tur är väl det.

För att få inspiration och kunskap kan det vara viktigt att läsa kokböcker och andra böcker om matlagning och livsmedel. Där kan du hitta din kulinariska identitet och vägledning. Försök inte att bli allt på en och samma gång. Då kommer du aldrig att lyckas. Hitta din nisch och utveckla dig själv inom det. I kokböcker kan du också få tips och idéer om hur en maträtt ska läggas upp på tallriken. Detta är mycket viktigare än vad man tror, eftersom man även äter med ögonen.

Som vi tidigare var inne på är det viktigt med smaksättningen. Salt och peppar bör tillsättas vid varje steg i tillagningen. Kryddorna är faktiskt dina bästa vänner i matlagningen och hjälper till med att ta fram och förstärka smakerna. Köp kvalitetskryddor i små mängder, eftersom de försämras oftast över tiden. Det tar tid att lära sig hur varje krydda och hur olika smaker interagerar med varandra, men som sagt: övning ger färdighet!